دلیل خرابی باتری یو پی اس
باتریها دارای عمر محدودی بوده که به فراخور نوع باتری طول عمر آنها نیز متفاوت می باشد . عوامل زیادی باعث خرابی و یا کم شدن راندمان و عمر آنها می گردد . در ادامه به مهمترین دلیل خرابی باتری یو پی اس اشاره می گردد :
عوامل خرابی باتری یو پی اس چست؟
دمای غیر مناسب :
یکی از مسائل مهم برای بالا بردن راندمان و استفاده بهینه از باطری ، استفاده از باتری دردمای مناسب می باشد . به همین منظورهر باتری
نسبت به نوع تکنولوژی و ساخت آن در یک دمای خاص باید قرار بگیرد . بطور مثال بهترین دما برای باتریهای سیلد لید اسید (SEALED LEAD ACID) 20 الی ۲۵ درجه ( یا دمای اتاق ) می باشد . دمای متناسب با باتری در مشخصات فنی در کاتالوگ آن قید شده است .
اگر دمای محیط بیشتر از حد عنوان شده باشد . چون خود باتری نیز به خاطر فعل و انفعالات داخلی گرما تولید می کند . بر اثر دمای زیاد ، گاز زیادی داخل باتری تولید می شود . در نهایت گاز زیاد باعث عملکرد سوپاپ می شود . گازهای اکسیژن و هیدروژن حاصله از این فعل و انفعالات توسط سوپاپ از باتری خارج می گردد . در نتیجه آب داخل الکترولیت کم می شود یا باتری بر اثر دمای بالا متورم میشود . البته درهر دو حالت عمر باطری بشدت پائین آمده و در دراز مدت باعث خرابی کامل باتری می گردد .
لازم به ذکر است در دمای پائین نیز فعل و انفعالات شیمیایی بسیار کُند می باشد . در نتیجه بازدهی لازم و بک آپ تایم مناسب طبق استاندارد باتری نخواهد بود .
لذا تمام تستهای لازم جهت باتری از قبیل زمان بک آپ دهی ، سیکل کامل شارژ و دشارژ باید در یک دمایی ثابت انجام گیرد . این امر( تست در دمای ثابت ) باعث دقت لازم در تست و عملکرد بهتر باتری می گردد .
شارژ بیش از حد باتری :
شارژ بیش از حد یکی دیگر از عواملی است که باعث خرابی باتری می شود . چرا که ولتاژ بیش از حد ( تعریف شده طبق جدول شارژ در کاتالوگ ) به باطری متصل گردد جریان زیادی وارد باتری می شود که باعث بالا رفتن دمای داخلی باتری و خارج شدن گاز از طریق سوپاپ می گردد که در نهایت شبکه الکترود مثبت دچار خوردگی شده و باتری بشدت آسیب می بیند .
ولتاژ هر سلول باتری ۲ ولت بوده که ولتاژ لازمه برای شارژ هر سلول حداکثر۳۰/۲ ولت می باشد . بطور مثال در باتری ۱۲ولت که دارای ۶ عدد سلول است (۳۰/۲×۶) حداکثر ولتاژ جهت شارژ حدود ۸/۱۳ ولت می باشد . البته جریان شارژ نیز باید نسبت به آمپر ساعت باتری تعیین گردد تا باتریها از جریان بیش از حد استفاده نکنند . لذا می توان بر اساس همین فرمول برای تمامی باتریها ، ولتاژ شارژ را محاسبه نمود .
در نتیجه حتماً باید از یوپی اس UPS مناسب استفاده نمود تا شارژر آن بتواند به درستی عمل نماید . که بصورت اتوماتیک شارژ باتری را مدیریت نماید . در صورتیکه شارژ باتری بیش از حد باشد باعث متورم شدن باتریها می گردد . در این صورت باتریها شامل گارانتی هیچ شرکتی قرار نمی گیرند .
دشارژ بیش از حد باتری : Over dis charger
عامل دیگری که باعث کم شدن عمر باتری می گردد دشارژ بیش از حد است . که باعث سولفات شدن سرب شده و در نهایت امپدانس ( مقاومت ) داخلی باتری را بالا می برد . باید توجه داشت که با داشتن یو پی اس UPS مناسب مقدار دشارژ باتری نیز قابل کنترل می باشد .
یعنی یو پی اس UPS کاملاً باتریها را دشارژ نمی کند و طبق استاندارد دشارژ باتری ، بعد از اخطار به USER سیستم را قطع می کند . البته مقدار دشارژ یا همان تخلیه باتری در کاتالوگ هر باتری مشخص شده است . اگر دشارژ عمیق باشد و باتری را کامل تخلیه نماید امکان دارد باتری بشدت دچار مشکل گردد .
ریپل برق متناوب : ( AC )
ریپل برق متناوب به هر ولتاژ متناوبی که به روی شارژر برق مستقیم قرار گیرد گفته می شود . باید دقت داشت برق متناوب به هیچ عنوان وارد باطری نشود . این امر باعث کم شدن عمر مفید باتری و تاثیر بسیار نامطلوبی در روند کاری باتری خواهد داشت.
اتصال کوتاه سر باتری :
هرگاه دو قطب مثبت و منفی باتری توسط یک رسانا به هم متصل گردد ، به آن اتصال کوتاه باتری گفته می شود . این اتصال یا شورت اثر بسیار مخربی در باطری دارد . در بعضی مواقع این امر باعث قطع مدارات داخلی باتری می گردد .
در این حالت باتری کاملاً خراب می شود و دیگر قابل بازیافت و ترمیم نمی باشد . از این رو باید دقت شود باتری در یک محفظه خاص که اصطلاحاً کابینت باتری (case battery ) نام دارند نگهداری می شوند .
شکستگی و نشت باتری :
آنچه که مسلم است در حمل و نقل و جابجایی باتریها باید بسیار دقت نمود که ضربه و یا افتادن باتریها باعث نشت گاز و یا شکستگی باتری نشود. در اینصورت اگر گاز داخل باتری و یا اسید آن از باتری خارج گردد عملا باتری کارایی خود را از دست می دهد و به سرعت باتری خراب می گردد .
از عواملی که می توان فهمید باتری دچار نشتی و خارج شدن گاز داخلی باتری می شود سولفاته شدن سرباتریها می باشد .
شرایط گارانتی باتری :
درچه صورتی باتری از گارانتی خارج می شود. ؟
با توجه به مطالب گفته شده در صورت عدم رعایت این موارد ، باتری از شرایط گارانتی خارج می گردد . برخی از این شرایط به شرح ذیل می باشد .
وجود آثار شکستگی ، ضربه خوردگی در باتری
تغییر شکل باتری ( متورم شدن )
اتصال کوتاه سرباتریها
خوردگی قطبها
نصب باتری در محل نامناسب
دمای نامناسب محل
مخدوش شدن شماره باتری
نداشتن کارت گارانتی
خسارت وارده به باتری بر اثر عواملی مانند سقوط از ارتفاع ، آتش سوزی ،زلزله وغیره
در صورتیکه باتری ها حداکثر ۱ ماه پس از تحویل به دستگاه یو پی اس یا شارژر متصل نگردد ( عدم شارژ باتریها)